De term “Au Pair” komt van de Franse uitdrukking “op gelijke voorwaarden”.
Het is een cultureel uitwisselingsprogramma waa
rbij jonge mensen, in België tussen 18 en 25 jaar oud, bij een gastgezin in het buitenland kunnen wonen. In ruil voor de zorg voor de kinderen en lichte huishoudelijke taken ontvangt de Au Pair kost, huisvesting en zakgeld dat per land en gezin verschilt.
Au Pair programma's zijn bedoeld om culturele uitwisselingen en het leren van talen te bevorderen.
Volgens de International Au Pair Association (IAPA) zijn er alleen al in de Verenigde Staten ongeveer 50.000 Au Pairs en in verschillende landen van Europa en daarbuiten ongeveer evenveel.
De meest voorkomende Au Pair landen zijn de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Australië.
Elk land heeft zijn eigen regels en richtlijnen voor het Au Pair programma die de duur van het verblijf, de leeftijdsgrenzen en de verantwoordelijkheden van de Au Pair bepalen.
De Au Pair zorgt voor de kinderen, houdt toezicht, bereidt maaltijden en helpt bij het huiswerk. Het gemiddelde aantal werkuren varieert van 25 tot 45 uur per week afhankelijk van de behoeften van het gastgezin en de gemaakte afspraken. In België zijn de werkuren 20 uur. Het is essentieel dat beide partijen duidelijk communiceren over de verwachtingen om een harmonieuze leefsituatie te garanderen.
Bovendien kan de Au Pair ervaring de persoonlijke ontwikkeling aanzienlijk bevorderen. Uit een studie van de Europese Commissie blijkt dat 70% van de Au Pairs zich na hun reis zelfverzekerder in een vreemde taal kunnen communiceren. Bovendien sluiten veel Au Pairs duurzame vriendschappen en netwerken af die ook na hun verblijf in het buitenland blijven bestaan. Kortom, het Au Pair programma is een waardevolle gelegenheid voor culturele uitwisseling, persoonlijke en internationale groei.